Deseori cand machiez incerc sa le mai spun cate ceva fetelor...nu ma consider atotstiutoare dar un sfat zic eu...nu strica niciodata.
Acum m-am hotarat sa vorbesc despre termene de valabilitate si microbi...Poate veti spune..microbi?Ei bine da.Cunosc cazuri si personal dar am mai vazut si la Tv cand prin folosirea incorecta a produselor si pensulelor cosmetice s-a ajuns la mari probleme dermatologice.Asa ca ATENTIE..fie ca le folositi acasa..fie ca mergeti la cineva specializat...
Nu folosiţi aceleaşi cosmetice mulţi ani pentru că riscaţi să vă alegeţi cu infecţii oculare sau eczeme grave. Chiar si depozitarea defectuoasă a produselor de înfrumuseţare poate cauza neplăceri.
" Fardurile expirate pot provoca iritaţii, însoţite de prurit local sau edem, care pot evolua spre dermatite alergice de contact sau eczeme."
Tot "arsenalul" produselor de machiaj poate deveni o adevărată "pepinieră" de bacterii acumulate de-a lungul timpului. Ochii sunt cei mai expuşi infecţiilor, urmaţi de buze şi de piele.
Portfardul este atât locul de depozitare a fardurilor şi ustensilelor de machiaj, cât şi a "paraziţilor" acestora. Tuburile de rimel vechi, rujurile colecţionate de ani întregi, pensulele, bureţii conţin mai multe tipuri de bacterii, a căror asociere poate provoca leziuni şi infecţii cutanate şi subcutanate ce pot fi destul de severe.
Portfardul NU trebuie păstrat în baie, ci în locuri răcoroase, ferite de umezeală şi de contactul direct cu soarele.
Termene de valabilitate
Ochii pot fi cel mai uşor lezaţi de cosmeticele expirate, deoarece produsele de machiaj destinate lor-mascara, dermatograful ,fardul de pleoape- au termene de valabilitate relativ scurte, în comparaţie cu produsele pentru buze şi ten.
Cosmeticele sunt concepute astfel încât termenul de valabilitate să coincidă cu timpul de folosire a unui produs.
- mascara are termen de valabilitate şase luni din momentul desigilării, are între 7 şi 10 ml, adică o cantitate care ajunge maximum trei luni, dacă este folosit zilnic, aplicat într-un singur strat;
- Pudrele rezistă cel mai bine în timp, adică 30-36 de luni, sub formă liberă sau compactă; Fondurile de ten au termen de garanţie 18 luni;
- Rujul rezistă cel mult doi ani însă, odată ce expiră, poate provoca uscarea şi iritarea buzelor, senzaţia de arsură şi mâncărime.
CUM STIM CA SUNT EXPIRATE?!
Cosmeticele expirate sunt uşor de recunoscut după miros: "Substanţele chimice din produse se schimbă, astfel acestea capată un miros înţepător, o culoare neobişnuită şi o textură diferită.
- Rujurile expirate îşi schimbă mirosul, devin râncede şi de cele mai multe ori se alterează şi gustul.
- Fardurile expirate nu se întind uniform şi se fărâmiţează uşor.
- Mina creioanelor se întăreşte şi prezintă dificultăţi de întindere.
- Fondul de ten expirat are un miros alterat şi de cele mai multe ori o textură brânzoasă
CUM INTRETINEM TRUSA DE MACHIAJ?
Sortaţi de două ori pe an produsele pe care le folosiţi în mod curent şi cele pe care nu le folosiţi deloc.
Pentru a fi mai usor pt oricare dintre noi...va sfatuiesc sa lipiti o eticheta cu data la care incepeti sa folositi un anumit produs..Asa veti sty cand anume expira.
Pensulele de machiaj trebuie curăţate cu şampon si balsam de păr, nu cu săpun, o dată la 2-3 săptămâni, iar bureţii de machiaj trebuie spălaţi după fiecare utilizare.(eu una personal ii spal cu Protex).Pentru pensulele de machiaj puteţi folosi şi soluţii speciale pentru dezinfectare care se găsesc în magazinele de specialitate si au la baza alcool etilic care reuseste sa omoare bacteriile.
In speranta ca nu v-am plictisit...inchei aici si sper sa va fie de folos!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu